Adó és számvitel - ERDOSDR

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Adó és számvitel

Szolgáltatások > Pénzügyi jog

Vannak olyan vélemények, mely szerint az adószakértőknek kevés a létjogosultságuk az adóperekben, lévén jogkérdésekről szó, és jogkérdésekben a bíróság dönt. Ez azonban tévedés, csak annyi benne az igazság, hogy az adókérdéseket kizárólag törvények rendezhetik.
Az adók terén azonban nem elég megtanulni csupán a jogszabályokat. Nagyon komoly gyakorlati összefüggéseket is ismerni kell, ezek birtokában nem csak megoldhatók az egyes adóügyek, de előre ki lehet számítani az adópolitikát. Nálunk jellemző volt, hogy sok kiskapu létezett az 1990-es évek elején, sőt az is kiszámítható volt, hogy milyen átjárókat nyitnak meg, melyeket fognak nagy tömegben kihasználni, és ismét melyik kiskapuk fognak bezárulni.

Szerencsésnek érzem magam, hogy a kezdetektől fogva adószakértő vagyok, azóta, amióta az SZJA-t, ÁFÁ-t, TAO-t és társait bevezették Magyarországon. Ennélfogva láttam az indulást, és ma is benne vagyok a folyamatban.
Manapság már a számviteli feladatok is messze meghaladják az 1989-90-es állapotokat. Az állam fokozatosan leadta és adja le ma is a nyilvántartási feladatokat, ezáltal hatalmasat nőttek a vállalkozások számviteli terhei. Gondoljunk csak arra, hogy 1989-ben gyakorlatilag 3-4 féle bevallást kellett adni, legtöbbet évente csak egyszer. Mára szinte a számát se tudjuk a bevallásoknak, a havi, negyedéves és éves kötelezettségeknek. Az adószakértői tevékenység során ezekkel a kötelezettségekkel napi kapcsolatba kerültem, ezért ilyen téren, illetve a beszámolók elkészítéséhez is tudok tanácsokat adni a vállalkozásoknak.
Ez a tevékenység jogszabály szerint nem összeférhetetlen az ügyvédi tevékenységgel.

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz