Cégeljárás - ERDOSDR

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Cégeljárás

Szolgáltatások > Gazdasági jog

A cégeljárások nem csak különböző cégek megalakításából és változásaik bejegyeztetéséből állnak. Ide sorolom a vállalkozások mindennapi életével kapcsolatos dolgokat, de ide tartoznak azok az eljárások is, amikor megszűnik az egyetértés a tagok között, és a cégen belül egymással rivalizáló csoportok alakulnak ki. Ide tartoznak továbbá a cégek törvényességi felügyeletével kapcsolatos ügyek.

Fontos tehát a cégeljárások tekintetében tudni, hogy mi fér bele egy iratminta szerinti alapító iratba és mi nem, vagyis mikor
kell iratmintától eltérő társasági szerződést és alapító okiratot készíteni. Egyik ilyen ok például, ha egy cég trafikjogot kap. Itt az okiratban a tagoknak nyilatkozniuk kell, hogy a dohányárusítási szerződés rovására a jövőben nem fogják megváltoztatni az alapító okiratot. Amíg nem változtatják meg a Ctv. szabályait, a nyilatkozat nem fér bele az iratminta szerinti alapító okiratba.

Fontos lehet még kezelni az alapítók különböző kívánságait és ezeket beépíteni a társaság életébe. A tagok között kialakult nézeteltérések megoldásában is fontos szerepet játszhat az ügyvéd. A cégeljárásokban a jogi képviselet kötelező.

Sokkal fontosabbnak tartom a magam részéről azt, hogy ügyvédi feladat lehet a döntésben való segítés is. Sokan vannak, akik vállalkozni szeretnének vagy vállalkozni kényszerülnek, de nem tudják, melyik forma a legelőnyösebb a számukra. A skála széles, az egyéni vállalkozótól kezdve az egyéni cégen át egészen a nyílt részvénytársaságig. Itt vannak továbbá a külföldi vállalkozások, akik Magyarországon szeretnének valamit kezdeni, vagy beszélhetünk a nonprofit vállalkozásokról is.

Az alapító okirat alkalmas a cég zavartalan működésének biztosítására, de alkalmas lehet a cég ellehetetlenítésére is: pld. a határozatképességgel vissza is lehet élni, ha a cégtársak egyetértése felbomlik. Ezeket a lehetőségeket előre látva ki lehet küszöbölni a lehetséges problémákat.

Előfordul, hogy olyan ügyfelet készítünk fel egyéni vállalkozónak vagy társas vállalkozás tagjának, aki korábban soha nem csinált ilyet, és ezen a téren semmiféle gyakorlata nincs. Akad közülük olyan is, aki teljesen alkalmatlannak látszik erre a feladatra, nincs realizálható elképzelése sem, vagy rosszul méri fel a piaci lehetőségeket, ami néhány beszélgetés után általában ki is derül. Ilyen esetekben őszintén fel szoktuk tárni a tervezett vállalkozás jogi és gazdasági buktatóit, várható nehézségeit, hogy megóvjuk ezeket az ügyfeleket a nagyon is reálisan várható csalódásoktól.

A cég törvényességi felügyeletével kapcsolatban akkor indulnak hivatalból eljárások, ha pld. a cég nem található a bejelentett székhelyén, vagy nem adta le a kötelező beszámolóját, vagy egyéb törvénysértő módon működik. Ezekből az eljárásokból is ki lehet jönni szakszerű jogi segítség mellett.


Irodám könyvelő vállalkozással, könyvvizsgálóval, magánnyomozó céggel és követelés-kezelő szervezettel is jogi kapcsolatban áll, így a székhelyszolgáltatás kivételével teljes körű cégjogi tevékenységet kínál.

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz