Civil szervezetek - ERDOSDR

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Civil szervezetek

Szolgáltatások

Az egyesület, a szövetség és a párt ugyannak a törvénynek az alapján kerül bejegyzésre, mégis több különbség van köztük. Ezekkel tisztában kell lenni. A társadalmi szervezetek bejegyzése nagyon szigorú eljárás, a bejegyző bírák nagyon odafigyelnek a törvényességre. Működő szervezeteken pedig az ügyész tartja rajta a szemét, ráadásul a cégeknél alkalmazott "trükköket" sem lehet alkalmazni.

Ha például egy cég úgy érzi, túlságosan kitüntető figyelmét élvezi az adóhatóságnak, néha áthelyezteti a székhelyét egy másik megyébe vagy régióba, és máris új hatósággal van dolga minden tekintetben. Nem úgy a társadalmi szervezeteknél, ahol a székhelyáthelyezésektől függetlenül ugyanaz a bíróság és ügyészség marad a "gazdája", ahol bejegyezték.

A társadalmi szervezeteknél általában nagyon komolyan veszik a tagok jogait és kötelességeit is. Minél erősebb egy szervezet társadalmi pozíciója, annál nagyobb százalékban van esélye annak, hogy egyes szervezeti e
semények előbb vagy utóbb bíróság elé kerülnek valakinek a panasza folytán.

A pártoknak és a közhasznú szervezeteknek több elvárásnak kell megfelelnie. A pártok tagjai a párttörvényben meghatározott külön nyilatkozatok adására kötelezettek, ráadásul csak magyar, vagy magyarországi önkormányzati választójoggal rendelkező személyek alapíthatják. A közhasznú szervezetekkel együtt a gazdasági adataikról is nyilatkozniuk kell.

Az alapítványok, ezek a Polgári Törvénykönyv talaján működő vagyontömegek szintén jogi személyek, melyet az alapító által kinevezett kuratórium képvisel. A kuratóriumot az alapító nem képviselheti, ellenben ő nevezi ki a kuratórium tagjait.

A társasházak nem önkéntes társulások, hanem a tulajdonostársak által alkotott közösségek. Életüket az Alapító Okirat és a Szervezeti-Működési Szabályzat irányítja. Mivel az Alapító Okirat csak egyhangúan változtatható meg, ide csak a leglényegesebb szabályok kerülnek, a többi az okirat felhatalmazásával létrejött SZMSZ-be jut, amely alapján többnyire egyszerű szótöbbséggel döntenek.

A szervezetek megalakítása, szabályzataik kidolgozása szép feladat és legalább annyira izgalmas az adózásuk is.


A legutóbbi változások alapján a civil szervezetek bejegyzése is elektronikusan történik, és elég csak ránézni az eljárást kezdeményező nyomtatványra, hogy tudjuk: nem egyszerű a kitöltése.


 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz