Előkészületben - ERDOSDR

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Előkészületben

Könyvsarok

Az idegenlégiót Lajos Fülöp király alapította 1831. március 10-én. Azért hozta létre, hogy tiszta francia vér kiontása nélkül védje meg és terjessze ki gyarmatbirodalmát. Az Európa minden részéről érkező újoncok között bukott forradalmárok, feloszlatott külföldi hadseregek katonái és ismert bajkeverők is voltak. A légió három köztársaságot, két világháborút, egy birodalom elmúlását és végül bölcsőjének, Algériának az elvesztését is túlélte, ami 130 évig szolgált otthonául.

A francia hadsereg többi része kezdetben lenézte a légiót és a légiósokat. Tagjai nem léphettek francia földre, és mivel a szabályzat tiltotta a megadást, főként külföldi összetűzésekben használták csapásmérő erőként. Lassan azonban az egyik legfélelmetesebb fegyveres erővé vált. A világon mindenütt jelen vannak a hadjáratokban: Mexikótól, Afrikán és a Közel-Keleten át egészen Afganisztánig. A létrehozása óta mintegy harmincötezer légiós halt meg Franciaországért.

(National Geographic)


 Az Öbölháborúban történt. Akkoriban a Francia Idegenlégióban szolgáltam. Rajtársam, körletszomszédom és legjobb barátom egy kanadai francia fiú volt, Thiery Rousselnek hívták. Táborunk közelében amerikai katonák állomásoztak, ott jött össze Thiery egy őrmesternővel, időnként ki is lógott a körletből, hogy találkozzanak. Egy alkalommal, amikor a barátnőjéhez indult, Sántha Ervin lelőtte. Az estet kivizsgálták, de Sánthát felmentették. Parancsunk volt ugyanis arra, hogy aki az amerikai körlet felé megy, és nincs leadva infó a mozgásról, az őrnek felszólítás nélkül lőnie kell. Thierynek pedig nem volt engedélye, és nem is szólt az őrségnek, hogy átmegy az amcsikhoz.

  Leszerelés után egy biztonsági cégnél helyezkedtem el vagyonőrként. Egyszer szolgálatból jövet a Metrón felismertem Sánthát. Követtem, és így tudtam meg, hol lakik. Végre, itt álltam szemtől – szemben a barátom gyilkosával.

  - Tudod, miért öllek meg? – kérdeztem.
  - Baleset volt. Felmentettek! – mondta.
   - A Légió megbocsát, és nem! – feleltem, és meghúztam a ravaszt. Háromszor.


Alibi (részlet)

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz