Felszámolás - ERDOSDR

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Felszámolás

Szolgáltatások > Gazdasági jog

A végelszámolás során a cégbíróságok, csőd-és felszámolás esetén a megyei bíróságok járnak el. A végelszámolás olyan, a vállalkozás saját elhatározásából alkalmazott eljárás, amelynek során a tagok a nem fizetésképtelen céget jogutód nélkül megszüntetik.

A csődeljárás olyan adósságrendezési eljárás, amelyet a vállalkozás saját maga azért kezdeményez, hogy a fizetésképtelenségből kijöhessen, és a vállalkozás fennmaradjon. Csődvédelem alatt nem indítható felszámolási eljárás.

A felszámolási eljárás a fizetésképtelen vállalkozás jogutód nélküli megszüntetésével végződő adósságrendezési eljárás, melyet a végelszámoló, a hitelező, de az adós cég is kezdeményezhet. Előfordulhat, hogy az eljárás alatt megszűnik a fizetésképtelenség, és a cég talpon maradhat.

A cégtörvényességi eljárások során, például ha egy cég nem található a bejelentett székhelyén, vagy felszólítás ellenére sem ad le beszámolót, vagy valamilyen okból az adószámát felfüggesztették illetve visszavonták - amivel gyakorlatilag elveszíti a jogképességét - elrendelhetik a cég törlését, amely előtt egy kényszer-végelszámolási eljárás indul. Ez abban különbözik a "rendes" végelszámolástól, hogy a végelszámolót a cégbíróság jelöli ki, és nincs lehetőség utána a cég működésének a folytatására. A kényszer-végelszámolás is felszámolásba fordul, ha a cég fizetésképtelen, vagy nem kerülnek elő az iratai.

Ügyvédi munka az eljárások megindításával kapcsolatban és az eljárás alatt bármelyik oldalon (adós, hitelező, tag, stb.) lehetséges. Itt a kérelmek előkészítése, illetékes bíróságokhoz való benyújtása, illetve az eljárások alatt a jogi ismereteket igénylő kérdések kezelése jöhet szóba. Ezekben az eljárásokban a bíróságok előtti jogi képviselet kötelező.


 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz