Katonai ügyek - ERDOSDR

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Katonai ügyek

Szolgáltatások > Büntetőjog

Abban az időben lehettem katonai ügyész, amikor a szervezet egyaránt eljárt a fegyveres erők (honvédség és a már megszűnt határőrség) és a fegyveres testületek (rendőrség, büntetésvégrehajtási szervezet, pénzügyőrség) valamennyi bűnügyében. Ezt az időt a katonai ügyészség sokoldalú korszakának nevezném. Ebben az időszakban a fegyveres állomány ügyeiben igen jártas, profi hadbíróságok és katonai nyomozó hatóságok működtek.

Mára a katonai ügyészség már csak a fegyveres szervek függelmi ügyeivel kapcsolatban jár el (az úgynevezett katonai bűncselekményekben), míg az egyenruhások által elkövetett egyéb bűncselekmények, és a szolgálat közben elkövetett, de a polgári személyeket is érintő ügyekben (pld. rendőri fegyverhasználat, kényszervallatás, bántalmazás, vesztegetés vagy hivatali visszaélés stb.) "civil" bíróságok járnak el.


Tény, hogy vannak a katonai életviszonyok területén járatlanabb "civil" bírók és vannak ilyen elkövetők is. Az általános büntetőbírók közül kevesen szakosodnak speciális katonai jellegű elkövetésekre, és sokszor a szolgálati szabályzatok egyes előírásait is nehezen fogadják el. A sorkatonai szolgálat megszűnésével és a katonai jellegű szervezetekben a nők nagyobb számú megjelenésével olyan egyenruhás személyek is vannak, akik kevésbé járatosak a katonai függelmi viszonyok terén, illetve azok nem készség szintűek.

Az ilyen bíróságok esetleg kevésbé éreznek át egy fegyverhasználati szituációt, illetve az elkövetői oldalon könnyebben valósítanak meg pld. egy parancs iránti engedetlenséget. Ezekben a helyzetekben egy felkészült ügyvéd jobban át tudja látni a lehetőségeket, vagy tompítani tudja a kialakult helyzeteket a bíróságok előtt, vagy a fegyelmi eljárásokban.

Kivételt lépeznek az ú. n. korrupciós ügyek, amelyek a katonai bíróságokra tartoznak, és ebben a körben rendkívül szigorú az ítélkezés.


Katonai tapasztalatoknak köszönhetően nem csak magyar, de külföldi szövetséges haderőnek
is végezhettem jogi munkát, így az a szerencse ért, hogy egy ideig dolgozhattam a Francia Idegenlégiónak is. Ennek köszönhetően, igény esetén erről a katonai szervezet kapcsán is tudok tanácsokat adni.


 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz