Munkajog - ERDOSDR

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Munkajog

Szolgáltatások

Más szabályok vannak a munkaviszonyokra, közszolgálati viszonyokra, közalkalmazotti és köztisztviselői jogviszonyokra, a hivatásos szolgálati viszonyokra, ráadásul ez utóbbin belül is kis mértékben eltérnek a katonák, a rendőrök, a büntetésvégrehajtási szervezet, és a pénzügyőrség tagjaira vonatkozó szabályok.

A munkajogviszonyok a polgári jogügyletektől eltérően nem mellérendelt, hanem alá-fölérendelt alanyok jogviszonyai, hiszen nem ugyanazok a lehetőségek és jogok illetik meg a munkáltatókat és a munkavállalókat. Az ügyvéd segítheti a munkáltatót abban, hogy ne foglalkoztasson senkit sem szabályellenesen, és segíti a munkavállalókat abban, hogy a jogaik a munka- vagy szolgálati viszonyukban ne szenvedjenek csorbát.

Nem csak a fent felsorolt jogviszonyokban kell munkaviszonyhoz hasonló kérdéseket rendezni. Vegyük például a gazdasági társaság ügyvezetőjét. Ő a feladatát elláthatja munkaviszonyban, a Munka Törvénykönyve szerint. Lehet tagi jogviszonyban a Polgári törvénykönyv szerint. Noha a jogviszony tartalmát ezek a szabályok közel azonosan rendezik, de a társadalombiztosítási vonzata mindegyiknek más és más.

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz