Nyomozás, tárgyalás - ERDOSDR

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Nyomozás, tárgyalás

Szolgáltatások > Büntetőjog

A büntetőjog területén az ügyvédi tevékenység attól függően jelenik meg, hogy az ügyvéd milyen minőségben van jelen.

Sértetti képviselet esetén a legkorábbi szakaszba, a nyomozás elrendelése előtt kerülhet az ügyvéd az eljárásba, hiszen legtöbb esetben az ő segítségével teszik meg a feljelentést. Sértetti képviselőként az ügyvéd és ügyfele különleges helyzetben van: több mindent ismerhet meg a nyomozás anyagából, jelen lehet a vád ismertetésénél, és indítványokat is tehet az ügyész mellett. A legfontosabb lehetőség azonban a pótmagánvád intézménye, vagyis ha az ügyészség nem kívánja képviselni a vádat, akkor a jogi képviselő léphet a helyébe. Ilyenkor nagyon jól jön az ügyészi gyakorlat, hiszen az ügyvédek általában nem a vádolást gyakorolják, hanem az igazságszolgáltatás másik pólusát, a védelmet.


A legkevesebb ügyvédi lehetősége a büntető eljárás során a tanú képviselőjének van: szerepe csak arra korlátozódik, hogy segít megértetni a tanú jogait és kötelességeit a büntető eljárásban, hogy azokat ügyfele megfelelően gyakorolhassa. A kihallgatáson jelen lehet, de nem avatkozhat közbe.

A büntetőjog ügyvédi feladatai között a legjelentősebb a bűnügyi védelem. Itt szerintem két fontos tudnivaló van. Az egyik, hogy minden jogágban felmentheti az ügyfele az ügyvédet a titoktartás alól, de amit a bűnügyi védőként való megbízás szándékával hoztak az ügyvéd tudomására, arra nézve felmentés esetén sem hallgatható ki az ügyvéd tanúként. Éppen ezért ebben a jogágban az ügyvédi titoktartás tényleg abszolút.

A másik fontos tudnivaló, hogy a letartóztatás nem tekinthető előrehozott büntetésnek. Noha az elrendelésénél számít az is, hogy milyen súlyos a gyanúsításban szereplő bűncselekmény, de a letartóztatásnak saját okai vannak.

A bűnügyi védelem jelenlétet jelent a gyanúsítottal kapcsolatos azon nyomozati cselekményeknél, ahol a gyanúsított is jelen lehet, továbbá jelenlét azon tanúk kihallgatásánál, akiket a védelem indítványoz. Egyéb nyomozati cselekményeknél pedig akkor lehet jelen a védő, ha a nyomozó hatóság megengedi. Az iratokat a védelem teljes körűen csak a nyomozás befejezésekor tekintheti meg.

Ezekkel a körülményekkel számolni kell a védői munka során, és ez behatárolhatja azt is, hogy mit lehet felelősséggel megígérni egy gyanúsítottnak, vagy fogvatartottnak.

A védői munkában rendkívül nagy segítséget jelent számomra, hogy a bűnügyi területet egyenruhás rendőrként, nyomozóként, vizsgálóként, ügyészként, és bírósági titkárként is megismerhettem.


 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz