Vagyonkezelés - ERDOSDR

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Vagyonkezelés

Szolgáltatások > Gazdasági jog

A vagyonkezelés legáltalánosabb értelemben a tulajdonosi jogok egészének vagy egy részének átruházása. A tulajdonos ilyenkor nem közvetlenül, saját maga dönt a vagyon hasznosításának minden kérdéséről, hanem olyan személyeket vagy szervezeteket bíz meg, akik és amelyek hozzáértésük révén növelhetik a tevékenység hatékonyságát, a tőke hozamát. A tulajdonos célja tehát a vagyonérték megőrzése és gyarapítása. A vagyonkezelő a tulajdonos képviseletében, az ő érdekeit követve jár el, s ezért megfelelő díjazást kap. Nyilvánvaló, hogy a konstrukció kulcskérdése a kockázatok és a haszon elosztása a tulajdonos és a megbízott között, az, hogy miként lehet érvényesíteni a tulajdonosi érdekeket, hogyan lehet ellenőrizni a széles körű jogokkal felruházott vállalkozó tevékenységét.

Magyarországon az ügyvédi vagyonkezelés intézménye még nem alakult ki, de a jogszabály megalkotása folyamatban van. Jelenleg az ügyvédi letét intézménye működik.

Amíg a vagyonkezelés tárgya értékpapír, ingatlan, vagyontárgy vagy működő vállalkozás, addig az ügyvédi letét tárgya: pénz, pénzhelyettesítő eszköz, értékpapír, vagy értékkel bíró egyébn vagyontárgy lehet.

A másik eltérés a vagyonkezelés és a letétkezelés között, hogy a vagyonkezelő:
- megkaphatja a terhelés és elidegenítés jogát, vagy ezeken a pontokon tevékenysége korlátozott,
- fix díjazásban részesül, vagy osztozik a tulajdonossal a hozadékon,
- esetleg opciót köthet ki későbbi vásárlásra.

A letétkezelőnek ilyen jogosítványai nincsenek. Az ügyvédi letét:
- a megbízás teljesítéseként
- a megbízáshoz kapcsolódó eljárási cselekmények költségének fedezeteként és azok teljesítésére, vagy
- a megbízáshoz kapcsolódóan megőrzésre fogadható el.

Az ügyvéd az átvett pénzt és vagyontárgyat kizárólag letétként kezelheti, azt nem hasznosíthatja, és nem fogadhat el olyan megbízást, amely a letét felhasználására hatalmazza fel.

A letétekről a területi ügyvédi kamarák elektronikus nyilvántartást vezetnek.


 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz