Vagyonosodási vizsgálat - ERDOSDR

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Vagyonosodási vizsgálat

Szolgáltatások > Pénzügyi jog

A vagyonosodási vizsgálatok leggyakoribb oka az, hogy a vizsgált személy kiadásai meghaladják a bejelentett bevételeit és ezt az adóhatóság észleli.

Manapság a legtöbb komolyabb pénzmozgással járó tranzakciót a NAV hivatalból észleli, gondoljunk csak az online pénztárgépekre, a bankkártyás fizetések elterjedésére, a pénzmosás gyanújának kötelező bejelentésére, a pénzügyi beszámolók közzétételére, a gépjárművek átíratására, az ingatlan nyilvántartásra, illetve azokra a havonta ismétlődő bevallásokra, melyek a bérfizetésre vagy vállalkozói jövedelmekre vonatkoznak.

Az adóhatóság számítógépein csak be kell állítani, hogy ha a személyre lebontott bevételek és kiadások negatív számot mutatnak, akkor azt jelezzék. Egy bizonyos mérték felett már be is kerülhet az alany a vizsgálati tervbe.

A vagyonosodási vizsgálatnál az adóhatóság meghallgatja az adóalanyt, és elsősorban arra kíváncsi, hogy a magasabb kiadásainak mi volt a fedezete. Az elmondottakat ellenőrzik, és csak indokolt esetben fogadják el. A bevallatlan összegeket pedig megadóztatják, méghozzá az adóhiány szabályai szerint.

Volt olyan eset, hogy kölcsönre vagy ajándékra hivatkoztak. A hatóság megkereste az ajándékozót, aki elismerte az ajándékozást, sőt, arra fedezetet is tudott igazolni, mert külföldről települt haza, és a vámhatóságnál bejelentett behozott vagyona többszörösen fedezte az összeget. A nyilatkozatot még sem fogadták el, mert az ajándékozó nem tudta igazolni a valutájának átváltását, márpedig az ajándék forintban volt elszámolva.

Ilyen és hasonló helyzetek elkerülése érdekében szükséges lehet a hozzáértő segítség, hogy az adóalanyok a bevételeiket törvényesen és elfogadhatóan tudják bizonyítani.


 
Copyright 2015. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz